Methods comparison to break seed’s dormancy of mutambo (Guazuma ulmifolia)

Authors

  • Sarah Amado Pontifícia Universidade Católica de Goiás
  • Taryana Coelho Sales Barbosa Pontifícia Universidade Católica de Goiás
  • Rafael Cosme Machado Universidade Federal de Goiás

Keywords:

chemical scarification, cutaneous, germination.

Abstract

The seeds of Guazuma ulmifolia Lam. exhibit cutaneous dormancy. Thus it has been necessary to carry out chemical scarification or thermal shock for the germination happens. The aim of this study was testing methodologies to break the seed’s dormancy to obtain a better germination of the specie. We tested 48 different treatments and two negative controls: in one of them the seeds were sterilized with sodium hypochlorite at 1% and the other control with no seed disinfection. The results were interpreted evaluating the germination speed index, average time and germination. The experimental design was completely randomized (DIC). As result, the immersion in sulfuric acid treatment for 60, 120 and 180 had significant effects on seed germination, being the best treatments for dormancy breaking; immersing in ethanol for 40, 50 and 60 minutes were the second best treatment while acetone, ether, hydrochloric acid and boiling water were not efficient in overcoming dormancy, since germination these treatments equaled the negative controls.

 

 

 

 

Author Biographies

Sarah Amado, Pontifícia Universidade Católica de Goiás

Graduada em Ciências Biológicas - Bacharelado na Pontifícia Universidade Católica de Goiás (2013) e mestranda em Ciências Ambientais e Saúde (subárea: Ecologia e Produção Sustentável) na mesma instituição. Atualmente realiza pesquisas sob orientação do professor Dr. Jales Teixeira Chaves Filho.

Taryana Coelho Sales Barbosa, Pontifícia Universidade Católica de Goiás

Possui graduação em Ciências Biológicas pela Pontifícia Universidade Católica de Goiás (1998) e mestrado em Agronomia, área de concentração Genética e Melhoramento de Plantas. Atualmente é pesquisadora no Laboratório de Biotecnologia Vegetal da Pontifícia Universidade Católica de Goias, desenvolvendo pesquisas na área de Biotecnologia Vegetal.

Rafael Cosme Machado, Universidade Federal de Goiás

Graduado em Biologia - Bacharelado, pela PUC-GO (2011). Atualmente é discente do Curso de Estatística da UFG (Graduação) e do Programa de Pós-Graduação em Biodiversidade Vegetal da UFG (Mestrado).

Published

2015-11-09

Issue

Section

Ciências da Natureza