DEVELOPMENT OF A SALINITY SENSOR USING ETCHED FIBER BRAGG GRATINGS
Palabras clave:
Etched Fiber Bragg Grating, refractive index, brine, salinity, salt concentration, temperature, cheeseResumen
This article presents an approach to the application of a salinity sensor based on etched fiber Bragg grating inscribed in single mode fiber. A potential application for this sensor is the salinity monitoring in brine tanks in dairy where this physicochemical parameter is one of the most relevant in quality control in cheese production. Two EFBGs with the same characteristics were used, both sensitive to the variation of the refractive index for the different levels of salinity concentration and temperature measured. Tests were carried out with typical temperatures and concentrations found in brine tanks. A linear regression was used to evaluate the relationship between Baumé degrees and salt concentration, and between the Bragg wavelenght shift and salt concentration, with a non-linear relationship between the parameters being observed.
Citas
A. Cruz, C. Oliveira, C. H. Corassin and P. Sá, Processamento de Produtos Lácteos: Queijos, Leites Fermentados, Bebidas
Lácteas, Sorvete, Manteiga, Creme de Leite, Doce de Leite, Soro em Pó e Lácteos Funcionais, Elsevier Brasil, 2017. ISBN
E. Aquarone, W. Borzani, W. Schmidell Netto and U. d. A. Lima, Biotecnologia industrial: biotecnologia na produção de
alimentos, 4 ed., São Paulo, SP: Edgard Blucher, 2001. ISBN 9788521215196.
J. C. J. d. Paula, A. F. d. CARVALHO and M. M. FURTADO, "Princípios básicos de fabricação de queijo: do histórico à salga,"
Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, vol. 64, no. 367, pp. 19-25, 2009.
X. Z. K. C. J. X. Jun Cong, "Fiber optic Bragg grating sensor based on hydrogels for measuring salinity," Sensors and Actuators
B : Chemical, vol. 87, no. 3, pp. 487-490, 2002.
P. L. a. Q. C. Liqiu Men, "A multiplexed fiber Bragg grating sensor for simultaneous salinity and temperature measurement,"
Journal of Applied Physics, vol. 103, no. 5, p. 053107, 2008.
D. A. Pereira, O. Frazao and J. L. Santos, "Fiber Bragg grating sensing system for simultaneous measurement of salinity
and temperature," Optical Engineering, vol. 43, no. 2, pp. 299-304, 2004.
J. F. Kuhne, A. M. Rocha, V. de Oliveira, H. J. Kalinowski and R. C. Kamikawachi, "Experimental and numerical study
on refractive index sensors based on fibre Bragg gratings inscribed in multimode fibre," Measurement Science and
Technology, vol. 29, no. 2, p. 025102, 2018.
S. Guo and S. Albin, "Transmission property and evanescent wave absorption of cladded multimode fiber tapers," Optics
express, vol. 11, no. 3, pp. 215-223, 2003.
A. P. Gusso, "Aspectos de controle e manutenção de salmouras utilizadas para salga de queijos," Revista indústria de
Laticínios, no. 88, pp. 35-47, 2011.
O. S. Del Prato, I minicaseifici aziendali, Italia: Edagricole - New Business Media S.r.l., 2001. ISBN 9788850600250.
Descargas
Publicado
Número
Sección
Licencia
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0.
A submissão de originais para este periódico implica na transferência, pelos autores, dos direitos de publicação impressa e digital. Os direitos autorais para os artigos publicados são do autor, com direitos do periódico sobre a primeira publicação. Os autores somente poderão utilizar os mesmos resultados em outras publicações indicando claramente este periódico como o meio da publicação original.