Antibacterial activity of the crude extract produced by endophyte Diaporthe sp. GQ461588, isolated from Trichilia elegans, against Escherichia coli

Autores/as

  • André Hitoshi Assakura Universidade Estadual de Maringá
  • Ravely Casarotti Orlandelli Universidade Estadual de Maringá
  • Vânia Specian Universidade Estadual de Maringá
  • Adriana Garcia Universidade Estadual de Maringá
  • Sandro Augusto Rhoden Insituto Federal Catarinense
  • Maria Carolina Santos e Silva Universidade de São Paulo
  • João Lúcio Azevedo Universidade de São Paulo
  • João Alencar Pamphile Universidade Estadual de Maringá

Palabras clave:

antimicrobial action, cup plate assay, pathogenic bacterium.

Resumen

Endophytic microorganisms, usually fungi and bacteria, live in the interior of healthy plants without causing apparent damage to them. Endophytic fungi from Diaporthe (= Phomopsis) genus represent an important group with biotechnology potential and can be isolated of several medicinal plants, such as Trichilia elegans (Meliaceae family). This plant, popularly known in Brazil as “pau-de-ervilha”, has anti-inflammatory, antiviral and anti-rheumatic activities. Some strains of the bacterium Escherichia coli, collectively called enteropathogenic E. coli, can cause diseases in humans. Considering that endophytic fungi constitute an alternative for the control of pathogens because they can synthesize bioactive natural products, this study aimed to evaluate the antibacterial activity of the crude ethyl acetate extract from endophytic fungus Diaporthe sp. (GenBank accession number GQ461588), isolated from T. elegans, against E. coli ATCC 25922. The results showed that Diaporthe sp. GQ461588 is promising for the production of compounds capable of inhibiting the growth of this bacterium, since inhibition halos with 13.98±0.39 mm of diameter were observed. This work suggests a possibility of one new antibacterial agent that can be investigated in further studies aiming its pharmaceutical use.

Biografía del autor/a

André Hitoshi Assakura, Universidade Estadual de Maringá

Universidade Estadual de Maringá, Departamento de Biotecnologia, Genética e Biologia Celular, Maringá, Paraná, Brasil.

Ravely Casarotti Orlandelli, Universidade Estadual de Maringá

Universidade Estadual de Maringá, Departamento de Biotecnologia, Genética e Biologia Celular, Maringá, Paraná, Brasil.

Vânia Specian, Universidade Estadual de Maringá

Universidade Estadual de Maringá, Departamento de Biotecnologia, Genética e Biologia Celular, Maringá, Paraná, Brasil.

Adriana Garcia, Universidade Estadual de Maringá

Universidade Estadual de Maringá, Departamento de Biotecnologia, Genética e Biologia Celular, Maringá, Paraná, Brasil.

Sandro Augusto Rhoden, Insituto Federal Catarinense

Insituto Federal Catarinense - câmpus São Francisco do Sul, São Francisco do Sul, Santa Catarina, Brasil.

Maria Carolina Santos e Silva, Universidade de São Paulo

Universidade de São Paulo, Centro de Energia Nuclear na Agricultura, Piracicaba, São Paulo, Brasil.

João Lúcio Azevedo, Universidade de São Paulo

Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Departamento de Genética, Piracicaba, São Paulo, Brasil.

João Alencar Pamphile, Universidade Estadual de Maringá

Universidade Estadual de Maringá, Departamento de Biotecnologia, Genética e Biologia Celular, Maringá, Paraná, Brasil.

Publicado

2016-11-20

Número

Sección

Ciências da Saúde